Pár tipů do příjmaček

Tak a je to tu! Přijímačky klepají na dveře. I mě, to za pár dní čeká a tak jsem se rozhodla pro vás udělat pár bodů podle,
kterých se já připravuji a v neposlední řadě ,jak se připravit na den ,,D" 😊



Základní informace

  • 12.4.-16.4.2018 jsou podle ministerstva školství vystavené přijímací zkoušky.
  • Přihlášky měly být odeslané do 1.března.
  • Přijímací zkoušky se skládají z českého jazyka a literatury a matiky. Pokud jdete na uměleckou školu děláte i tzv: talentové zkoušky. Každá škola musí vystavit podmínky přijímajícího řízení!
  • Na každý test z matiky a češtiny máme 60 minut. Nejvyšší bodové ohodnocení: 50 bodů.

Má příprava

  • Co se u mě týče samotné přípravy je velice intenzivní. Já už jsem se učila téměř od září, jednak jsem se snažila mít pěkné známky na pololetí, ale také se průběžně připravovat na přijímačky. 
  • Obrovskou výhodou je,že ve škole nám nabídli přípravu na přijímačky jak z českého jazyka tak i z matiky. Nevím jak je to u vás ale na většině školách, co znám, tuto možnost poskytují. A radím vám dobře choďte na ně, bude se vám to opravdu hodit. Nám dávají různé testy z minulých let od Scia i Cermatu. Mně ty od cermatu přijdou o hodně lepší ,než od Scia tím,že nepočítají záporné body.
  • Stáhněte si testy z minulých let, na internetu najdete mnoho. Hodně vám to pomůže. Najdete jak zadání, záznamový arch a samotný klíč. Tady vám dám jeden odkaz kde nejdete testy z minulého roku :) http://www.cermat.cz/1-radny-termin-ctyrlete-obory-1404035436.html 
  • Co mi hodně pomáhá, když narazím na nějaký pojem, kterému nerozumím, hned si ho zapíšu a vyhledám, co to znamená. Toto dělám jak z matiky tak i v češtině. Pak stačí jen nakouknout na zázračný papír a máte vystaráno :)  
  • Už v 8.ročníku jsme měli možnost si zakoupit za pár korun ,,přípravu na přijímací zkoušky". A to si musím jen pochválit. Dostali jsme s k tomu i klíč. Je tam toho opravdu hodně, co se muže
    objevit v testech, hodně mě to připravuje. Neváhejte si to ještě teď zakoupit, na přípravu nepodceňujte! :)
  • Pokud máte možnost tak využijte přijímačky nanečisto. Pořádají jak střední školy ve vašem okolí tak i Scio v různých větších městech. Je to taková zkouška nanečisto, vyzkoušíte si jaké je být pod tlakem, pod časovým limitem a úplně jiném prostředí. Já jsem takovou možnost bohužel neměla, jsem z malého města, bylo by to náročné :) 
  • Pak mi moje nejmilejší sestřička koupila v knihkupectví, kde pracuje další knížku přípravu na přijímačky. Je jen o malinko lepší než ty co sem dostaly ve škole a to tím,že obsahuje klíč a záznamové archy,prostě lepší dizain. Hned si vypočítám kolik mám bodů a baví mě to se učit! :) 
  • Dobrý tip, která já osobně dělám, je ten,že si vezmu staré sešity z 8. ročníku a všechno si znova projdu a to co mi nejde tak si na to hned vypočítám několik příkladů. Myslím,že je to výborný způsob, jak na nic nezapomenout.Pro mě je obzvlášť těžká matika vytýkání, algebraické vzorce.. No je to hrůza 😌
  • A poslední opravdu jedna z nejdůležitějších věcí je PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA! Nedělejte si zbytečné obavy, jestli to zvládnete a co, když vás nevezmou, co pak budete dělat, je úplně zbytečné. Stejně vás vezmou, teď už je taková doba, že vás prakticky vezmou kdekoli.:) 


Jak se zbavit trémy 

  • Nemít trému je pro mnohé z nás těžké, ale je to jedna z nejdůležitějších příprav. bez trémy se vše zvládá lépe, může nás to hodně ovlivňovat při soustředění. -Může to být jeden z faktorů, jak nám dopadnou přijímačky.
  • Házet flintu do žita rozhodně ničemu nepomůže. Naopak, kdo se předem vzdá naděje na úspěch, svému výsledku hodně uškodí. Pouhá představa úspěchu sice mizerné znalosti nevyváží, na druhou stranu, nám to, že si představíme, jak jsme situaci s přehledem zvládli, pomůže zbavit se nervozity a nepříjemných pochybností.
  • Při učení myslete i na odpočinek, pitný režim, který je hodně důležitý :) Já osobně, když přijdu ze školy, učím se normálně na testy do školy a potom, když mám vše hotové tak se vrhnu na přípravu na přijímačky. Při tom dbám na odpočinek. Dejte si 15 minutovou přestávku, kdy se občerstvíte. Vždy mějte u sebe lahev s vodu, nebo nějaký džus, čaj, prakticky cokoliv :) A určitě je dobré mít u sebe kostičku čokolády (nejlépe 100%), která vám zlepší náladu, sníží hladinu cholesterolu v krvi , zlepšuje zrak :) 
  • Další dobrá rada k nezahození, je tato: Vyzpovídejte kamarády, který již byli na přijímacích zkouškách. Oni vám nejlépe řeknou jak oni to sami zvládali, jak se připravovali a jak samotné testy probíhaly. :) 

  • Časový limit = velké zlo, ale také když si zkusíte dva, tři testy na čas, tak bude vědět jak si rozvrhnout čas. Nejlépe uděláte, když budete postupovat logicky a to tak, že půjdete na ty příklady na kterou více 100% správnou odpověď. :) 
     

Den ,,D"

  • Psychologové tvrdí neučte se den předem, aby jste nezjistily, že něco neumíte, a tím si ještě víc uškodit. Na druhou stranu většina studentů, se učí na poslední chvíli , a tak jin nezbývá využít i ten den před příjimačkama.  Ale já radím učte se průběžně, ale den předtím vynechejte, nemyslete na to, koukněte se na svůj oblíbený film, nebo nejlepší běžte se projít ven :) 
  • Ráno vstaňte, udělejte si kafe, nebo čaj a hlavně se nasnídejte! Je to hodně důležité aby jste měli energii vydat ten největší výkon :) Ráno si dejte studenou sprchu, probudí vás to, upravte se ale zase ne tak aby jste dělali špatný první dojem. Nejlépe je si udělat jemné líčení a šaty, chlapci zase košili s džíny :) 
  • Před odjezdem si připravte hlavně OBČANKU, POZVÁNKU, PSACÍ POTŘEBY, PRAVÍTKA! Moje rada je vezměte si náhradní propisky,nikdy nevíte co vám sourozenci vyvedou.. Zjistěte si přesnou adresu školy na mapě, případně telefon na školu, kdyby jste nemohli najít školu. Jeď s předstihem aspoň s hodinovým :) Než se za vámi zavřou domovní dveře, překontrolujte si zda máte všechny potřebné věci. Já si osobně beru i ten tzv: zázračný papír" kde mám slova,kterým nerozumím až tak. :) 
  • A autě, nebo v jiném dopravním prostředku, buďte klidní,pusťte si oblíbeného interpreta, povídejte si s rodiči. Pokud máte delší cestu jako já vezměte si sebou vodu a svačinu :) Pokus jseš závislý na kofeinu, jako já, dopřej si na benzínce, silný kafe :) 
  • Když přijedete před školu, určitě se vám zvedne tlak, je to úplně normální reakce. Sama nevím jak přesně to bude probíhat, ale myslím, že to bude určitě milé přivítání a učitelé nás navedou kam jít. Ve třídě se zkuste uvolnit, nemějte trému, jsou úplně stejný lidi jako vy a taky mají strach možná víc jak vy. Všichni tam budou mít trému. Zkuste se začít bavit s možnými budoucímu spolužáky. Při testu si hlavně zreorganizujte časový limit, nic neuspěchejte, vy to zvládnete! Musíte si věřit :) Hlavně nepoužívejte taháky, rovnou by vás odtud vyhodily. :) 
  • Po tom, co budete mít zvládnuté přijímačky zajděte si s rodiči na oběd, který si zasloužíte :) 



Závěrem

Věřte si, nepodceňujte se, nenechte se ovlivňovat cizími lidmi. Strach je váš přítel. Je to jen na vás jak to dopadne, jaký máte cíl a odhodlanost. Já se hlásím na dvě zdrávky, první je v Táboře a druhá je v Jindřichově Hradci. Snad sem vám sepsala úplně všechno a snad to splní svůj účel, pomoct vám :) 
Držím vám palečky, ať se vše splní jak vy chcete :) 

Vaše LuccyVegg 👉❤👈

Komentáře

Oblíbené příspěvky